Ekolojik Denge İçin Enerjinin Yeni Kullanımları

Enerji Mimarlığı, yeni yeni kullanılmaya başlayan bir kavram. Amaç mimarların tasarımlarında enerjiyi esas alarak ürünler ortaya koymasını sağlamak. Enerjiden kastım kazanılabilir enerji ve kaybedilmemesi gereken enerjilerin toplamı. Bu da şu demek yapılan eğer bir konut ise kışın sıcak havayı muhafaza edebilmesi yazın ise serin havayı muhafaza edilebilmesi. Mantolama diyebilirsiniz ancak bundan çok daha fazlası. Kullanımı ülkemizde de artma eğilimi gösteren “Yeşil Binalar” veya “Çevre Dostu Yapılar” daha çok konunun muhatapları.

enerji mimarlığı

enerji mimarlığı

Enerji Mimarlığı ihtiyacımız kadar enerji ile hayatımızı idame ettirmemiz felsefe ile başlayan bir akım. Bu akım evlerimizde kullandığımız malzemelerden, evlerimizin tasarımlarına kadar pek çok konuyla ilgileniyor. Yapılarımızın doğa ile dost olmasını sağlayacak ve onları tüketicilikten üreticiliğe götürecek bir dizi çözüm önerisini de beraberinde getiriyor.

Evlerimiz Doğa Dostu Olabilir Mi?

Dünyanın her yerinde evlerin toplam enerji tüketimi sanayilerden çok daha fazladır. Bunun nedeni evlerin miktarının sanayilerle karşılaştırılamayacağı kadar çok olması. Evler tam bir tüketici konumundalar. Örneğin evlerde kullanılan elektrik enerjisinin neredeyse tamamı şehir şebekelerinden geliyor bunun yanı sıra evlerimizde ısınmak için kullanılan yakıtların türü, su vb bütün kullanımlarımız da doğanın adeta düşmanı.

mimarlık

mimarlık

Evlerinizde sadece sıcak suların değil bütün ihtiyacınızın güneş panellerinden karşılanması. Isınmalarınızın sera balkonları, hava yatakları ile sağlanması, evin iklimlendirilmesinin duvarınızı klima gibi kullanmanızla mümkün olacağını söyleseydik ne derdiniz?

Güneş Evi, Yüksek Mimar Çelik Erengezgin’in  Diyarbakır’da Avrupa Birliği Fonu ile yaptığı projesi kendi enerjisini kendisi üreten, biyolojik arıtma yapan, yağmur suyunu bahçede sulamalar yapmak için depolayan, yemeklerini güneş ocağında pişiren ve daha nice çığırlar açan bir Enerji Mimarlığı örneği.

Yorum Ekle