Bir şey kırıldığında, normalde zarar, ziyan olarak görür onu çöpe atarız, ancak Japon toplumunda öyle değil. Yeniden dönüşümün belki de temelleri sayılan Kintsugi Japon onarım sanatı ile kırık eşyalar yeniden yorumlanarak, daha estetik imajlara kavuşuyor ve işlevlerine devam ediyor.
Kintsugi Sanatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
Diğer birçok onarım yönteminden farklı olarak, Kintsugi hasarlı alanları gizlemeye çalışmaz, aslında parlak vernik madde çatlaklara dikkat çeker. Bu teknik, kırık seramik veya çini parçalarını lak ya da epoksi ile altını kullanarak yeni hayatına dönüştürür ve kırık objeye estetik açıdan hoş ve benzersiz bir görünüm sunar.
Geleneksel Kintsugi, onarım için ‘urushi’ lak, pirinç unu ve gerçek bir toz altın kullanır. Modern dünyada daha az toksik ve daha ucuz materyaller bulabilirsiniz. Kendi Kintsugi objelerinizi yaratmak için satın alabileceğiniz, birçok kit mevcut. Bu malzemeler; epoksi hızlı yapıştırıcı, epoksi macun ve altın tozu içerir. Kintsugi sanatı için kullanılabilen popüler efektler ayrıca gümüş, bakır ve bronz içerir ve bazen hepsinin karışımıdır.
Çoğu zaman Kintugi, güzel ama kırılgan bir çalışma biçimidir. Fakat yaratıcı yönünüze ve sabrınıza güveniyorsanız, oldukça heyecan verici bir hobidir. Tek yapmanız gereken, yapıştırıcının altın (veya diğer metalik toz) ile karıştırılması ve kaplanmasını istediğiniz kırık parçanın bir tarafına uygulayıp kenarlara birlikte basılmasıdır.
Kintsugi onarım sanatı ile kırık eşyalarınızı geri kazanırken, aile bütçenize katkı sağlayabilir, kaliteli zaman geçirebilir ve yaratıcılığınızı göstermek için de bir fırsat yakalayabilirsiniz.